Zawsze myślałem, że moja skóra głowy jest tłusta lub skłonna do otłuszczenia. trzeba myć co drugi dzień. Próbowałem różnych szamponów, ale wynik jest zawsze taki sam. i tak się zastanawiałem, czy naprawdę mam tłustą skórę, czy jest ona po prostu uszkodzona? dalej od artykułu:

Eksperci twierdzą, że pierwszym krokiem do zwiększenia wrażliwości skóry jest odwodnienie. Z wielu powodów, skóra właściwa traci warstwę lipidowo-tłuszczową, wilgoć nie zatrzymuje się w głębokich warstwach i szybko odparowuje. W rezultacie skóra staje się bezbronna przed wszelkimi wpływami zewnętrznymi - od prostego drapania do mycia szamponem lub ekspozycji na słońce odczuwa się dyskomfort, pieczenie, swędzenie, zaczerwienienie, stany zapalne i złuszczanie się na powierzchni skóry.

Zaburzenia hormonalne, niewłaściwie dobrana linia do pielęgnacji włosów, mechaniczne lub termiczne uszkodzenia podczas stylizacji, chemiczne uszkodzenia podczas barwienia, nagłe zmiany klimatu, niedobór witamin, choroby endokrynologiczne i agresywne działanie promieni słonecznych (oparzenia) mogą również przyczynić się do tego procesu. Dlatego wrażliwa skóra głowy może stać się dowolnym rodzajem włosów.

Wszystkie powyższe objawy są podobne do kilku problemów naraz. Tak więc, łuszczenie można łatwo pomylić z łupieżem, zaczerwienieniem i swędzeniem - z reakcją alergiczną. Ale istnieją zasadnicze różnice.

Na przykład, w przypadku łupieżu dość duże cząsteczki pokrywają całą powierzchnię głowy, często są oddzielane i znajdują się na odzieży. Przy wrażliwej skórze głowy łuszczenie pojawia się w najcieńszych strefach - wzdłuż linii włosów, w obszarach skroniowych, w dolnej części karku. Napalone łuski zawsze pozostają na skórze i nie spadają na ubrania.

Jeśli chodzi o alergie, jest to zjawisko przejściowe: reakcja na szampon lub środek do stylizacji, który może zniknąć pod nieobecność substancji drażniących w ciągu kilku dni. Jeśli skóra głowy jest wrażliwa, swędzenie i zaczerwienienie prześladuje osobę przez długi czas.

Przy okazji wrażliwość może nawet doprowadzić do zmiany rodzaju skóry głowy. Suche i zwężone, poprawia pracę gruczołów łojowych, aby jakoś chronić jego powierzchnię. W rezultacie włosy szybko stają się tłuste.

moje objawy wrażliwej skóry głowy:

1. Często chcę podrapać się w głowę. nie wydaje się, że swędzi bezpośrednio, ale drapiąc się w jednym miejscu, mogę potem przeczesać całą moją głowę. moim wnioskiem jest swędzenie.

2. po każdym zadrapaniu (nawet świeżo umytej głowie) pod paznokciami pozostała jakaś substancja (dlatego uważałem, że mam tłustą skórę). i nie jest to łupież, jak stwierdzono powyżej w artykule, ponieważ nie kruszy się z głowy. Wygląda na to, że to bardzo napalone łuski. zdjęcie załączone

3. Szybkie tłuste włosy.

Prosimy o informowanie szamponów o uszkodzonej i wrażliwej skórze głowy!

Pomóż mi wybrać dobry szampon do skóry wrażliwej

Zalecamy przeczytanie

59 komentarzy

Swędzenie skóry głowy po szamponie może być spowodowane naruszeniem funkcji bariery skóry: mycie głowy powoduje suchość, która powoduje swędzenie. Wydaje mi się, że na wszelki wypadek lepiej jest, abyś się pojawił u dermatologa. Jakiś szampon, który schnie mniej, prawdopodobnie możesz go podnieść, ale lepiej wyeliminować ten sam powód.

On nie przychodzi po umyciu, ale zaczyna swędzić od razu, nakładając tylko szampon na skórę. Zwłaszcza Timotey, nawet nie umył się jak Nivea, a jego głowa swędzi przez kilka dni. Z Clear, taki sam efekt jak z Timotey: (nie sądzę, że mam poważny problem, że muszę iść prosto do lekarza, ponieważ nie mam innych problemów z moją owłosioną skórą lub włosami, jestem bardziej uczulony na jakiś rodzaj składnik szamponu (oczywiście mogę się mylić w związku z tym).

alergie są również lepsze w leczeniu (

Och, masz jakąś puszkę, lepiej idź do lekarza, poważnie

Posłucham też stoiska, tylko szalona świąd zaczyna się od wielu szamponów, a włosy wymagają dużej ilości wilgoci, ale tak, jakby skóra głowy jest zatkana i rany

Są apteki, hormonalne, z nimi dobrze, ale nie na długo (

Nie chcę, chcę na zawsze, że zauważyłem, że jeśli szampon służy tylko do mycia bez olejków, to idzie dobrze. Długość można prać osobno tylko uciążliwe.

Pharmaceutical wziął sulsenic, ale to jest trochę dziwne i pachnie dziwnie.

Dlaczego po prostu nie pójdziesz do specjalisty, który określa źródło zła i oferuje leczenie? Możesz powiedzieć lekarzowi, że masz ograniczone środki, zostanie wybrane leczenie w granicach portfela. Dlaczego pytasz o porady na forach?!

nasz biznes do zaoferowania, reszta już zależy od autora.

Nie, nie mam zbyt wiele środków (nawet wystarczająco dużo dla lekarza), przepraszam, że źle to zrozumiałem. Chodzi o to, że nie wiem zbyt wiele o szamponach, po dwóch czy trzech świądach, kupuję nowe taniej, bo nie chcę wydawać pieniędzy na drogę, co jest dobre przez cały wieczór :) Ale na razie mam nadzieję, że problem jest Szampon zostanie rozstrzygnięty. Właściwie nie mam innych problemów ze skórą ani z moimi włosami, jeśli myję włosy wodą, kiedy odpoczywamy z namiotami, nie martwię się wcale.

Uwierzcie mi, ja sam nie byłem szczęśliwy, gdy ten atak spadł na mnie, choć przez wiele lat myłem zupełnie inne szampony.

Jeden do jednego - ja też (((

Na Iheerbe Czuję się już zadroty Took Nature's Gate, Soothing Shampoo, Tea Tree. Było znacznie łatwiej, głowa nie swędziła. Ale teraz zmienili opakowanie, być może kompozycję, nie porównywali i nie zamawiali przez długi czas. Jeśli po przeszukiwaniu nie przestajesz drapać, to nadal musisz iść do lekarza, tylko uważaj na szampony hormonalne.

Zapomniałem napisać, że zamówiłem 3 butelki dla mojej matki, ona jej się podobała)

Dziękuję, spójrz na ten szampon, jeśli nie jest to łatwiejsze

Znany problem. Po pierwsze, lepiej udać się do lekarza i znaleźć przyczynę świądu. Po drugie, profesjonalne szampony z łupieżem dobrze koją skórę (tak, to nie jest zbyt budżetowe, ale skuteczne). Osobiście lubię Cutrin Active Shampoo Dandruff Control i Schwarzkopf Bonacure Scalp Therapy Dandruff Control. Ale w każdym razie nadal warto znaleźć przyczynę tego, co się dzieje.

Już nie oczekuję nic taniej, najważniejsze jest to, że myję głowę normalnie, a swędzenie nie miało tej strasznej rzeczy, ale ostatnio zrobiło się tak gorąco, że minutę szarpnęło moją głową o framugę drzwi, boję się powtórzenia odcinka

Kochanie, czy jesteś uczulony?

Nie, jest tylko alergia na formaldehyd, bez względu na wszystko.

Jeśli tak, to prawda nie jest zabawna. Lepiej jest spędzać czas, spędzać czas i nerwy na wycieczce do kliniki. A następnie podnieś szampon.

I mimo wszystko idź do lekarza. Nawet jeśli to nie jest jakaś choroba skóry, to wyszło, ale po prostu silne podrażnienie od szamponu, może leczyć pod włosami przez bardzo długi czas i lepiej jest pomóc w procesie nie tylko z zewnątrz, ale także od wewnątrz. Cóż, znowu nie wiemy tutaj, co się naprawdę dzieje (na początku w ogóle nie zrozumiałem cię poprawnie), doradzimy coś innego, co nie pogorszy się.

Jeśli głowa swędzi tak bardzo, że wygląda na "wypadnięcie włosów", warto udać się do lekarza! Z pewnością jest! Skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu w lokalnej przychodni, otrzymasz bezpłatną pomoc.
Przyczyną swędzenia może nie być na przykład szampon, ale kleszcz. Wczesna diagnoza chroni przed owłosieniem głowy i wypadaniem włosów. Nie żartuję i nie wstrzykiwam - wszystko może być.

Przepraszam za błędy - piszę z telefonu i tęsknię za przyciskami.

I nie słuchaj diagnozy listów od ludzi bez dyplomu! Masz wyraźny problem, a nie fakt, że nie pogorszysz go, po prostu kontynuujesz nalewanie szamponu na skórę głowy!

Więc nie świerzbią, tylko z niektórych szamponów. Gdyby tylko problem był swędzący, byłby on ze wszystkiego. Kiedyś spojrzałem na Naturę Seberica, ale obawiam się, że biorę naturalne szampony, jakoś kupiłem, nie pamiętam nazwy, więc po tym nastąpił taki efekt, że wcale nie miałem głowy. I jak Seberik dobrze myje włosy? Hmm, teraz myślę, że mogą po prostu wziąć drugi szampon oprócz Nevei i problem zniknie. Dzięki za poradę. Nie pójdę jeszcze do lekarza, lepiej wybrać różne szampony, które dziewczyny polecą, piszę recenzje w tym samym czasie :)

To jest twoje życie i twoje ciało, ale twoje uparte pragnienie rozwiązania problemu swędzenia (tak silnego, że swędzenie na stawie) od mycia głowy jest niesamowite.

Pragnienie rozwiązania problemu poprzez zmianę szamponu *

Naprawdę uważam, że kwestia jest wciąż w mojej Lenie w wyborze normalnego szamponu, a nie w tym, że istnieje poważny problem (ale oczywiście mogę się mylić).

Kiedy lekki świąd, i możesz zdobyć, i jak pisałeś w komentarzach, nie powinieneś odkładać. Dermatolodzy są wolni. Możesz nawet nie stosować się do ich zaleceń, ale zwróć uwagę na poważne rzeczy. A potem nalej cokolwiek na głowę. Dlaczego więc się torturujesz?
Siberika jest ogólnie bardzo indywidualna, ktoś tworzy brzęczące gniazdo, a ktoś ma włosy jak w reklamie

Dołączę do opinii o Syberiku. Sera rokitnika poszło niesamowicie do mego męża, nic mi nie pasuje: po tych wszystkich szamponach moja głowa jest niezadowolona.

W Naturze Siberika od naturalnej tylko nazwy))) nie bójcie się

Bardzo mocno popieram temat lekarza (dermatologa lub trichologa, tylko dobrych, różnych lekarzy). Odkąd sam stanąłem przed podobnym problemem, mogę, oprócz pójścia do lekarzy, doradzić użycie metody wyjątku w celu ustalenia, co powoduje podrażnienie skóry: być może wody - starać się dokończyć mycie przepłukując gotowaną ciepłą wodą, z pewnym naparem rumiankowym. Być może przyczyną jest siarczan lub silikony w szamponie - spróbuj zdobyć coś z taniego szamponu, takiego jak syberyjski bez silikonów lub ekofarmaceutyku bez siarczanów. Szampony o intensywnym składzie, takie jak drzewo herbaciane, mogą podrażniać, należy zachować ostrożność. Peeling głowy z Syberii okazał się dla mnie katastrofą - podrażnienie się nasiliło, a gniazdo wron na głowie. Osobiście ocalę się od swędzenia po umyciu głowy nieusuwalnymi tonikami na skórze głowy (od budżetowych, na przykład łopianu Eveline), i odkryłem, że wcale nie jestem podrapany przez szampon i balsam Japoniki z serii Scalp, ale z pewnością nie są budżetowe. A lekarze zalecają szampon do skóry głowy z cynku przy braku jakichkolwiek poważnych problemów na skórze głowy.

Popieram, konieczne jest usunięcie opcji z grzybami i pasożytami. Idź do ORC lub gdzie masz dermatologa. Jeśli to twoja reakcja na środki zaradcze, lekarz po prostu wypisze szampon hormonalny i wszelkie balsamy, usuniesz piekielny swędzenie, a oni dostaną się do czegoś, co nie powoduje takiego dyskomfortu. Prawdziwe leki kosztują 700-800 p. na butelkę, ale nie powinieneś oszczędzać

Cóż, jako ostatnia opcja, spróbuj spojrzeć w kierunku znaków towarowych, będzie tam drogo, ale mają produkty dla wrażliwej skóry. Znaczki takie jak Redken, Davines (produkty z ostatnich nawet trafiły do ​​mojej mamy, która jest uczulona na wszystko). Tak, są dość drogie, ale jest inny poziom, no cóż, nie kupuj całej linii, ale tylko kilka szamponów + balsam (lub po prostu szampon, jeśli się dogadujesz bez balsamu, choć pomaga to w rozczesywaniu po dobrym praniu), może gdzie nie wiem Jeśli nawet to nie pomoże, pozostaje tylko lekarz.
I tak, nie żartujcie z alergiami: niestety konsekwencje mogą być szybkie i bardzo trudne ((

Dziękuję, spójrz na tę markę. Nie zamierzam się żartować, boję się o dziewczynę, naprawdę myślę sobie, może naprawdę mam poważny problem i gonię za nowym szamponem. Ale mimo wszystko spróbuję wybrać szampon od wyżej wymienionych, szczerze myślę, że to pomoże, ale nie pomoże, wtedy pójdę do lekarza, co robić.

Plus do porady, aby odwiedzić lekarza.

Naprawdę lubię szampony LAKME (to jest prof. Jeśli się nie mylę) Wziąłem różne kolorowe włosy, do częstego użytku jestem bardzo zadowolony.
Zgadzam się z powyższym komentarzem Może powinieneś wypróbować szampon dla dzieci? Mój syn (16 lat) miał podobny problem, więc to właśnie pomagały dzieci.
W każdym razie radzę skonsultować się z lekarzem.

Dobra, Lakme! Uwielbiam tę markę, tak, jest to profesjonalny, doskonały profesjonalista, mają wiele różnych linii opieki i jest coś dla wrażliwej skóry głowy, a co najważniejsze, mają niewielkie ilości szamponów - można po prostu kupić 300 ml na próbkę, nie tak Szkoda, jeśli to nie pasuje.

Moim ulubionym jest włosy farbowane, a kolor zachowuje się idealnie.
Masz absolutną rację, także dla skóry wrażliwej, niestety nie pamiętam nazwy.

Mam podobny problem. Na szampony siarczanowe i silikonowe swędzenie i podrażnienie. W pewnym momencie, z budżetu, polubiłem Shaumę w brązowej butelce, Neutralnej Naturze Siberiki w szarej butelce. Teraz używam japońskich szamponów. Podobało się nawilżające Ahalo (1000 rubli na 500 ml), Loretta (2000 r. Na 600 ml). Duża butelka wytrzymuje mnie około 5 miesięcy. Długo uważaj, mój codziennie. Kolejny Lebel z glonami. Nadal próbuję brać niealkoholowe balsamy.
Nawet jakoś kupiłem naturalny szampon na potażu, czy kupiłem go na podstawie... Wyglądało i pachniało mydłem, które tworzyło tłuste i splątane gniazdo na mojej głowie
Jeśli wszystko jest złe, wypróbuj jako dodatek orzechy mydlane

Mimo to uważaj na Nature Siberika. Dręczyłem ją. Polecam wypróbować La Rosh Pose Shampoo, delikatny fizjologiczny dla wrażliwej skóry głowy Kerium.

I ja z Keriuma swędziło go więcej niż przed nim, a nawet jakość włosów po nim jest gorsza ((
Efekt placebo, w postaci dobrego stosunku do marki jako całości, nie zadziałał dla mnie))

Nie miałem efektu placebo. Naprawdę pomogłem od świądu.

I jest piękne. Miałem na myśli tylko siebie - z powodu marki wiele rzeczy pasowało do mnie, gdy szampon nie działał, było obraźliwe, przez długi czas przekonałem się, że marka apteki powinna pomóc... nie działa))

Mam taką samą reakcję skóry głowy na rynek masowy (przerzuciłem się na profesjonalistów (matrix, chi, paul mitchell) w czasie) i nigdy nie doświadczyłem podobnych pokojowych reakcji. Jako opcję przejściową możesz spróbować opieki w aptece, ale najprawdopodobniej będziesz potrzebować więcej nawilżenia i bardziej pożywne niż zwykle, ponieważ moje porowate włosy z szamponów aptecznych są bardzo grube.

Teraz na pewno nie zniknę, chociaż teraz mam inny problem, aby wybrać spośród wszystkich rzeczy, które mi doradziłeś, ponieważ decydując się na markę, na pewno spiszę swoje wrażenia i rezultat.

Sulsen był już poradzony, nie? Makaron jest bardzo dobry. Szampon jest pożądany.

Mam szampon sulsen, ale wcale mi się to nie podoba, mój mąż używa go głównie, pomaga mu w łupieżu, ale to raczej lekarstwo, a nie szampon w moim rozumieniu.

Miałem świąd od Siberica, od Japończyków, od Nivey i tak dalej.
Moje szczęście - różowe Kerasys. Powiedzieć, że aniołowie śpiewali, nic nie mówić! I zmieszaj balsam!
Za tę cenę wydaje się, że magnes od czasu do czasu ją dyskontuje

Występowało również swędzenie wielu szamponów, a korzenie już bolały. Przestraszę cię teraz, ale zacząłem używać, Boże przebacz mi, "Eared Nanny" szampon dla dzieci, i wszystko odeszło. Ale sądząc po opisie, nie miałem tak strasznych uczuć jak autor.

Jakimś cudem raz też poczułem swędzenie + łupież z szamponu, nawet teraz nie pamiętam, co to było, ale szukałem odpowiedniego i tak, że poradzę sobie z problemem przez długi czas. A tak przy okazji, ani jednego prof. Szampon nie pomógł, kupiłem zarówno tanią Estelle, jak i droższą od anioła, matrycy, Schwarzkopovskie-nifiga. Ogólnie rzecz biorąc, znalazłem zbawienie w szamponach aptecznych. Teraz jest róg do codziennego użytku, przy okazji bardzo miękki, a łupież Vichy do wrażliwej skóry głowy.

Mam problem z przyzwyczajeniem się do szamponu HSh. Od roku 1995 myje głowę przez rok i ostatecznie doszło do tego, że jeśli nie będziesz go używał co najmniej kilka razy w tygodniu z codziennym praniem, zacznie się również swędzenie, łuszczenie i rany. Lekarz miał
Rozwiązał problem w nieco inny sposób. Obowiązkowe stosowanie odżywki + dodawanie do niej olejków lawendowych i / lub eukaliptusowych co najmniej co drugi dzień. W ogniu wciąż używam mięty, nie mentolu. Cóż, znowu zmieniono szampony.

Przepraszam, że wpadłem, ale kiedyś było napisane na lirze (wciąż tam jest), nazywane było "Rozcieńczamy szampon z oszczędzaniem wody i korzyściami". Główną ideą jest to, że koncentracja szamponu może być świetna i boli skórę głowy, co się stanie, jeśli rozcieńczymy szampon do stanu piany z odrobiną wody? Szczerze mówiąc, nie próbowałem tego sam, unikam eksperymentów.
A dziewczyny poprawnie napisały powyżej, najpierw należy odwiedzić lekarza i wykluczyć problem medyczny.

Mam swędzenie, zaczerwienienie i łuszczenie. Poszedłem do dermatologa trichologa. Przeszedł wszystkie testy i wszystkie rodzaje Trichogramu. Rezultatem jest atopowe zapalenie skóry, czyli stres jest wyrażany na twarzy w swędzeniu skóry głowy. Ponownie sprawdził dwóch kolejnych lekarzy i ponownie przetestował. Ogólnie, żyję w oczekiwaniu na remisję. Podczas zaostrzeń - płyny hormonalne, szampony farmaceutyczne i balsam przeciwświądowy między szamponem. Czasami spędzam głębokie oczyszczanie skóry głowy (nie częściej niż raz w miesiącu). Maluję włosy za pomocą barwiącego żelu.
Najbardziej odkrywcza - na morzu na wakacjach w lecie nie ma nic, żyję jak "biały człowiek"))

Powiedz mi, co i jak zrobić głębokie oczyszczanie skóry głowy?

bardzo szampon do wrażliwej skóry głowy.

Zaoszczędź dzięki cashbackowi LetyShops!

Zarejestruj się już teraz i zdobądź konto Premium.

  • nie pokazuj mojego imienia (anonimowa odpowiedź)
  • postępuj zgodnie z odpowiedziami na to pytanie)

Popularne pytania!

  • Dzisiaj
  • Wczoraj
  • 7 dni
  • 30 dni
  • Teraz czytaj!

    © KidStaff - łatwy do kupienia, wygodny do sprzedania!

    Daj radę, podziel się, opowiedz

    Korzystanie z tej witryny oznacza akceptację jej Warunków korzystania.

    7 skutecznych delikatnych szamponów do pielęgnacji kojącej

    Na kondycję wrażliwej skóry głowy mogą mieć wpływ różne czynniki, od zmian klimatycznych wraz ze zmianami temperatury i wilgotności, po zmiany w żywieniu. Ponadto zmiana wody może również wpływać na kondycję skóry głowy, a także stosowanie agresywnych środków myjących w gorącym sezonie, w tym tak zwanego efektu chłodzenia. W niektórych przypadkach nawrót może powodować nie tylko chlorowaną wodę w basenie, ale także indywidualną reakcję na wodę morską. W przeglądzie programu love2Beauty - 7 skutecznych delikatnych szamponów do pielęgnacji kojącej, które pozwolą nie tylko odzyskać utracone poczucie komfortu, ale także nadają włosom objętość, połysk i utratę elastyczności.

    Himalaya Herbals, Soothing Shampoo
    i nawilżający "łupież"
    do włosów suchych i zniszczonych

    W ramach szamponu dla włosów suchych, wymaga nawilżania zrównoważony tandemowy ekstraktów roślinnych: drewno kayaputovogo olej eliminuje przyczynę łupieżu, aloes nawilża i odświeżenie skóry głowy, ekstrakt z rozmarynu normalizuje gruczołów łojowych i pielęgnuje skórę głowy, ekstrakt z nasion winogron zapobiega pękaniu i przekrój poprzeczny włosy. Regularne stosowanie nie tylko pomaga zmniejszyć powstawanie łupieżu i łagodzi swędzenie skóry głowy, ale także wspomaga wzrost włosów.

    Londa Professional, delikatny szampon
    Scalp Sensitive Scalp

    Szampon ma miękką formułę, która zawiera olej jojoba i ekstrakt z rumianku, delikatnie oczyszczając włosy, jednocześnie kojąc wrażliwą skórę głowy. Sensitive Scalp Shampoo jest idealny do użytku, w tym po ekspozycji chemicznej na włosy: farbowanie, perm, itp.

    Szampon przeciwłupieżowy Nivea Men
    dla wrażliwej skóry

    Skuteczny męski szampon do wrażliwej skóry głowy skutecznie zapobiega podrażnieniom, oprócz tradycyjnego duetu z rumianku i ekstraktu z oczaru wirginijskiego, istnieje system Liquid Clear, który nie zapewnia łupieżu na włosach i skórze od pierwszego zastosowania.

    Schwarzkopf Professional, BC Scalp Therapy Sensitive Soothe Shampoo

    Tauryna jest odpowiedzialna za przywrócenie równowagi wrażliwej skórze głowy w tym regenerującym szamponie, zapewniając wilgoć do aktywacji naturalnych funkcji ochronnych skóry głowy. Kompleks substancji aktywnych Nutritive Balance zapobiega podrażnieniom skóry, a łagodne składniki myjące zapewniają jej czystość i świeżość.

    Vichy, linia Dercos, Szampon kojący
    dla wrażliwej skóry głowy

    Bezsiarczkowy szampon neutralny dla normalnych i suchych włosów wykorzystuje nową generację aktywnych składników detergentów i najbardziej delikatnie wpływa na skórę głowy. Szampon ma natychmiastowy wpływ na uczucie dyskomfortu, uczucie swędzenia zmniejsza się już od pierwszej aplikacji, po trzecim zastosowaniu formuła ma maksymalny efekt. Szampon nadaje włosom elastyczność, połysk i objętość.

    Wella Professionals, delikatny szampon
    spokój skóry głowy

    Miękka formuła łagodzi, oczyszcza podrażnioną skórę głowy i włosy, trwale eliminując swędzenie i pieczenie. Szampon ten należy do kategorii intensywnej pielęgnacji, oprócz silnego kompleksu oczyszczająco-regenerującego zawiera wzmacniające i antybakteryjne składniki, w tym alantoinę, której zastosowanie zmiękcza warstwę rogową naskórka, wspomagając separację martwych komórek i stymuluje regenerację tkanek.

    Szampon przeciwłupieżowy Yves Rocher
    z efektem przeciw nawrotom

    Głównym ziołowym składnikiem szamponu jest ekstrakt z owoców granatu, o potrójnym działaniu: szampon eliminuje łupież, oczyszcza i zapobiega nawrotom problemów. Ponadto wyciąg z owoców granatu, działający na zasadzie fitoremediacji, pomaga przywrócić naturalną równowagę skóry głowy.

    Sibmama - o rodzinie, ciąży i dzieciach

    Swędząca skóra głowy po użyciu szamponu

    Wiadomość Tanuschka »Środa 15 stycznia 2014 19:32

    Wiadomość HelgaElga »Niedz. 16 lutego 2014 19:01

    Wiadomość jest niezwykła »Niedz. 16 lutego 2014 19:13

    Wiadomość tanyushagulyako »Fri 21 lutego 2014 12:44

    Anastasi's post »Niedz. 23 lutego 2014 15:15

    Wiadomość LUlia »Pon. Mar 03, 2014 10:11

    Post LilGlavbuh »Środa 09 kwietnia 2014 0:13

    Wiadomość maria1300 »Sob Czerwiec 21, 2014 17:11

    Wiadomość Helen1977 "Wt 09 maja 2017 13:46

    Anastasi's post »Pon., 15 maja 2017 11:48

    The Message Hope_ »Tue 18 lipca 2017 6:36

    Post nastydamys »Fri Aug 25, 2017 16:59

    Jak wybrać szampon, jeśli masz wrażliwą skórę?

    Być może wcześniej doświadczyłeś suchej skóry głowy. Z reguły towarzyszy temu wysypka i podrażnienie, a główną przyczyną reakcji alergicznej jest niewłaściwie wybrany szampon. Aby pozbyć się tych denerwujących efektów ubocznych, należy zwrócić uwagę na detergent znajdujący się obecnie na półce w łazience.

    Według statystyk, ponad 28% wszystkich osób stosujących szampon odczuwa reakcję alergiczną w postaci niewielkiej wysypki, łupieżu, trądziku itp. Najbardziej niebezpiecznymi składnikami wywołującymi ten dyskomfort są siarczan amonu, siarczan sodowo-laurowy.

    Organiczny szampon

    Szampony organiczne składają się wyłącznie z naturalnych składników, a dokładniej z ekstraktów roślinnych. Nie zawierają one ani parabenów, ani substancji zapachowych, ani sztucznych aromatów, ani siarczanów. Tak, niektóre z tych funduszy pili się słabo, a to powoduje nieufność wśród konsumentów.

    Jednak większość tych szamponów zawiera olejki eteryczne, które mogą nawilżać i przywracać strukturę włosów. Na przykład olejek z drzewa herbacianego. Ma właściwości antyseptyczne, dlatego jest odpowiedni dla osób o wrażliwej skórze.

    Szampon organiczny jest ponadto wyborem na rzecz środowiska, ponieważ firmy produkują kosmetyki w biodegradowalnych opakowaniach, które łatwo poddają się recyklingowi.

    Szampony organiczne mogą naprawdę zaskoczyć faktem, że zawierają zarówno minerały, jak i naturalne oleje oraz ekstrakty roślin i kwiatów.

    Szampony antyalergiczne

    Hipoalergiczne szampony nie zawierają szkodliwych chemikaliów i dlatego praktycznie nie mają wyraźnego zapachu. Przeciwnie, zapach z takich kosmetyków będzie słaby i po prostu naturalny, jak gdybyś przygotował wywar z ziół lub zrobił nalewkę z kwiatów w oleju.

    To właśnie te szampony pomogą wyeliminować pojawienie się reakcji alergicznych, które często prowadzą do chorób skóry, takich jak zapalenie skóry i łuszczyca. U niektórych osób podrażnienie i swędzenie powoduje wczesne łysienie (łysienie).

    Perfumy do szamponów

    Jeśli korzystasz z naturalnego kosmetyku, z pewnością będziesz potrzebował przyjemnego zapachu z włosów. A oto wspaniała wiadomość: firmy zaczęły produkować organiczne szampony, perfumy, które mogą być również skuteczne w oczyszczaniu loków, ale jednocześnie aromatyzować je przyjemnym zapachem.

    Szampony do wrażliwej skóry głowy

    Jeśli zaczniesz zauważać zaczerwienienie i wysypkę na skórze głowy, szyi i twarzy, może to być reakcja alergiczna na kosmetyk. Oczywiście, przede wszystkim warto udać się do specjalisty w recepcji, ale na razie zaleca się odłożyć swój ulubiony szampon na bok. Powód jest prosty: niektóre szampony zawierają siarczany i parabeny, które zmywają ochronną warstwę skóry i włosów.

    Teraz są specjalne produkty przeznaczone dla bardzo wrażliwej skóry. Szampony te pozwalają osiągnąć maksymalny efekt w zaledwie kilku zastosowaniach. Główną cechą takich narzędzi jest to, że po praniu loki stają się miękkie, posłuszne i żywe. Z pewnością zauważysz różnicę, nawet jeśli używałeś najdroższego narzędzia, jakie można znaleźć w sklepie.

    Włosy szybko dostosowują się do produktów wrażliwych na skórę głowy. To z kolei delikatnie oczyści twoje loki z chemikaliów i olejków, które są deponowane po umyciu regularnym szamponem. Aby osiągnąć pożądany wynik, zaleca się stosowanie odżywki lub odżywki balsamowej z tej samej serii.

    Jak określić rodzaj wrażliwej skóry

    Aby zrozumieć, który szampon jest dla Ciebie najlepszy, musisz przeanalizować rodzaj skóry głowy:

    • Zwróć uwagę na twarz, a mianowicie na nos, policzki, czoło i podbródek. Skóra mieszana (mieszana) podzielona jest na kilka stref: suchą i oleistą. W takim przypadku należy wybrać produkty, które nie zawierają soli laurylosiarczanowych. Zwróć uwagę na opakowanie, aby kompozycja nie miała takiej wartości jak SLS.
    • Zwykle sucha skóra często towarzyszy swędzeniu i łuszczeniu się. Po każdym produkcie kosmetycznym pojawia się uczucie ucisku, a czasami pojawia się zaczerwienienie, wysypka lub podrażnienie. W takim przypadku musisz użyć szamponów, które będą nasycone przeciwutleniaczami i składnikami nawilżającymi.
    • Skóra tłusta jest często podatna na rozwój trądziku. W takim przypadku należy kupić narzędzie, które delikatnie i dokładnie czyści, osusza i dezynfekuje. Najważniejsze jest to, że takie produkty nie zawierają alkoholu, substancji zapachowych, parabenów i siarczanów.

    Przydatne wskazówki

    Na świecie jest bardzo niewielu ludzi, którzy mają piękną i zdrową skórę. Podczas gdy niektórzy próbują pozbyć się trądziku, pozostawiając blizny, inni próbują licznych masek, aby nawilżyć naskórek:

    1. Zanim kupisz pierwszy szampon do skóry wrażliwej, dokładnie przeanalizuj produkty, które są już na półce w łazience. Najpierw musisz zwrócić uwagę na cenę. Z reguły droższe kosmetyki są bardziej miękkie i hipoalergiczne, ponieważ producent zastępuje tanie siarczany bardziej naturalnymi i organicznymi składnikami.
    2. Zbadaj skład produktu. Nie powinien istnieć taki wskaźnik jak SLS - oznacza to, że produkt zawiera siarczany, które chociaż tworzą ulubioną piankę, ale tylko pokrywają włosy szkodliwą warstwą.
    3. Nie kupuj pierwszego szamponu, który trafi ci do oczu.
    4. Odwiedź profesjonalnego kosmetologa i dermatologa, który pomoże Ci znaleźć odpowiednie lekarstwo na skórę głowy i włosy. W tym samym czasie nie będziesz musiał kupować szamponu, który jest poddawany recyklingowi po pierwszym użyciu.

    Jakie szampony powinny być preferowane

    Zaleca się wybór produktów zawierających ekstrakty z aloesu, ponieważ roślina ta ma właściwości antyseptyczne i gojenie się ran. Ponadto, aloes jest hipoalergiczny, powodując reakcję tylko wtedy, gdy jesteś nadwrażliwy.

    Dobry szampon delikatnie oczyści włosy z powstałego sebum, brudu, kurzu. Po umyciu nie powinniśmy mieć suchej nory, ale miękkie, błyszczące i nawilżone loki, które łatwo się rozczesują i nie pchają zbyt wiele. Dobry szampon powinien promować wzrost włosów, a nie wypadanie włosów!

    Nie ma potrzeby łączenia fantastycznej pianki z doskonałym kosmetykiem. Pienienie wskazuje tylko, że do szamponu dodano koncentraty i substancje chemiczne. Piana powinna być, ale w umiarkowanych ilościach, działa tylko jako środek poślizgowy, który pozwala na delikatne czyszczenie nici po nici, bez uszkadzania i niszczenia ich struktury.

    Dobry szampon to taki, który można myć włosy 1-2 razy w tygodniu, nie codziennie. Do codziennego użytku są oddzielne środki.

    Jeśli masz kręcone, gęste włosy

    Kręcone włosy prawie zawsze są suche, ponieważ wszystkie składniki odżywcze nie nasycają końcówek dzięki kędzierzawej strukturze loków. W takim przypadku należy wybrać bardziej delikatny detergent, zwłaszcza jeśli codziennie trzeba czyścić włosy. Najważniejsze, aby skupić się na oczyszczaniu skóry głowy, a końcówki muszą być odżywione osobno, przy użyciu odżywki, olejków i odżywek na balsamy.

    Reakcja alergiczna może pojawić się niezauważona, objawiająca się swędzeniem lub podrażnieniem skóry głowy. Z tego powodu wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ich szampon po prostu nie pasuje. Aby nie zaostrzyć sytuacji, zaleca się kontakt z trychologiem, dermatologiem i kosmetyczką - specjalistami, którzy powiedzą Ci, jak prawidłowo pielęgnować włosy, przyspieszyć ich wzrost i zapobiegać wypadaniu włosów!

    Marina: szampon BIO dla wrażliwej skóry głowy Lavera

    Cześć wszystkim, drodzy Ekolożki!

    Należy zauważyć, że mam bardzo wrażliwą skórę głowy, zawsze szukam idealnego szamponu do tego)

    Jakie piękne włosy masz!
    Dzięki za opinie!)

    Alexandra Thelin, dziękuję! O moich włosach po raz pierwszy słyszę

    Jestem z nich niezadowolona: chciałabym, żeby była bardziej gęsta i bardziej autentyczna, ale utrata i przerzedzenie na końcach nie sprawiają, że marzenie o eleganckiej kupie włosów się spełnia

    Marina, mam to samo (
    Ogon, jeśli robisz to, co wykaże mysz))

    Jestem zakłopotany przez Coco-siarczan sodu. Czy ktokolwiek studiował to pytanie bardziej szczegółowo? Ponieważ wielokrotnie natknąłem się na tego rodzaju informacje w Internecie na temat tego składnika: "Siarczan sodu jest bardzo podobny pod względem właściwości do laurylosiarczanu sodu, a do produkcji laurylosiarczanu sodu stosuje się kwas tłuszczowy ekstrahowany z orzecha kokosowego lub innego źródła - kwas laurynowy (laurynowy). kwas) Kwas siarkowy zostaje dotknięty kwasem siarkowym, a następnie węglanem sodu, otrzymując w ten sposób laurylosiarczan sodu.

    Przy wytwarzaniu kokosiarczanu sodu nie stosuje się pojedynczego kwasu laurynowego, lecz całą mieszaninę kwasów tłuszczowych z ich oleju kokosowego. Ta mieszanka reaguje również z kwasem siarkowym, a następnie z węglanem sodu. Tj Końcowy produkt (kokosowy siarczan sodu) to nic innego jak mieszanina laurylosiarczanu sodu, kaprylowego siarczanu sodu, siarczanu sodowego, siarczanu sodowo-sodowego, stearylosiarczanu sodu itp. Zamiast wymieniać to wszystko na opakowaniu, wymyślono wspólną nazwę - kokosowy siarczan sodu.

    Dlatego obecność kokosowego siarczanu sodu w formule wiąże się z takim samym ryzykiem jak obecność SLS - podrażnienie skóry i oczu, pozbawienie włosów naturalnego mechanizmu smarującego (negatywny wpływ na kanały łojowe), tworzenie nitrozoamin przy ekspozycji na trietanoloaminę. "

    Kosmos, składnik ten jest dozwolony przez wszystkie organizacje certyfikujące: BDIH, Natrue, Ecocert i inne. Z jakiegoś powodu ufam im bardziej niż artykułom w Internecie i uważam, że kokosiarczek sodu jest bezpieczny.

    Zgadzam się, takie certyfikaty po prostu nie dają. Ja sam czasem kupuję fundusze, które zawierają ten składnik i ciągle dręczę się pytaniem, czy jest to naprawdę tak bezpieczne, czy też są jakieś pułapki, o których nie wiemy. Ale tutaj, oczywiście, potrzebujemy odpowiedzi specjalisty z wykształceniem chemicznym.

    Wybór szamponu dla wrażliwej skóry głowy

    Szampon do wrażliwej skóry głowy może być naprawdę skutecznym narzędziem w walce z łuszczeniem i zaczerwienieniem.

    Jeśli masz do czynienia z takim problemem, a także martwisz się łupieżem lub reakcjami alergicznymi na różne produkty do włosów, nie powinieneś zaniedbywać wizyty u specjalisty, a przede wszystkim zapewnić sobie środki na wrażliwą skórę.

    W przeciwnym razie ryzykujesz całkowite zepsucie skóry, a za tym mogą być bardziej katastrofalne konsekwencje, takie jak obfite wypadanie włosów.

    Wybierz szampon do tego rodzaju skóry nie jest łatwe, ponieważ nowi producenci oferują wiele narzędzi, które różnią się od siebie pod względem składu i ceny.

    I nie zawsze drogi produkt jest lepszy niż zwykły szampon.

    Aby poradzić sobie z wyborem szamponu dla skóry wrażliwej, musisz najpierw zrozumieć, co jest przyczyną zwiększonej wrażliwości w tobie, a następnie możesz iść do sklepu na zakupy.

    Wrażliwa skóra głowy: objawy

    Najważniejszą przyczyną nadwrażliwości jest tzw. Odwodnienie.

    Dzieje się to w następujący sposób: warstwa tłuszczowa jest tak mała, że ​​nie jest w stanie zatrzymywać wilgoci w warstwach skóry, więc szybko znika, pozostawiając warstwę wierzchnią suchą i niezabezpieczoną.

    A następnie wchodzą w życie zewnętrzne czynniki drażniące: czesanie, układanie włosów, mycie szamponem, bezpośrednie światło słoneczne - wszystko to powoduje, że swędzenie i pieczenie pojawiają się, aż do złuszczania i zaczerwienienia, osoba stale doświadcza dyskomfortu w codziennym życiu.

    Zaburzenia hormonalne, słabej jakości lub niewłaściwie dobrane kosmetyki do włosów, uszkodzenia podczas barwienia lub stylizacji, zmieniające się warunki klimatyczne, międzysezonowa awitamina i oparzenia mogą również odgrywać tu ważną rolę.

    Nie ma znaczenia, jaki rodzaj włosów i skóry masz teraz. Wrażliwy, może to być absolutnie każdy.

    Każdy z objawów skóry wrażliwej ma swoje różnice, które nie mylą ich z reakcją alergiczną na jakiekolwiek lekarstwo.

    Na przykład, łupież zwykle pokrywa całą skórę głowy, często małe ziarenka odpadają i można je zobaczyć na ciemnych ubraniach.

    Natomiast obieranie, rozciąga się tylko wzdłuż linii włosów, w dolnej części głowy, w skroniach. Wagi rzadko odpadają, ale widok jest daleki od przyjemności.

    Jeśli porównasz wrażenia nadwrażliwości z reakcją alergiczną na którekolwiek ze środków, wtedy zauważymy, że dyskomfort związany z alergiami zniknie, gdy przestaniesz używać niewłaściwego produktu.

    W przypadku skóry wrażliwej, pomimo zmiany funduszy, odczujesz dyskomfort nawet natychmiast po umyciu głowy.

    Dodajemy również, że wrażliwa skóra głowy może powodować nadmierne zatłuszczenia, ponieważ stara się chronić przed odwodnieniem, tworząc więcej sebum niż powinno.

    W związku z tym tłuszcz ten pozostaje na włosach, zamki szybko stają się zabrudzone i wyglądają nieporządnie.

    Zabieg na szampon

    Jeśli zdajesz sobie sprawę, że jesteś właścicielem wrażliwej skóry głowy, nie powinieneś rozpoczynać samoleczenia.

    Stosując szampony do łupieżu lub pozbywając się przetłuszczających się włosów, skóra nie zyska oryginalnego wyglądu.

    Wszystkie te produkty zawierają składniki suszące, które jeszcze bardziej ją drażnią i powodują dyskomfort w codziennym życiu.

    Aby przywrócić równowagę wodną, ​​należy odwiedzić trichologa, który zidentyfikuje przyczynę i skieruje leczenie we właściwym kierunku.

    Na pewno będzie przepisał witaminy i procedury leczenia nadwrażliwości.

    W kompleksie poleci również szampon, który będzie w stanie zadbać o skórę wraz z zabiegami i delikatnie oczyścić włosy w domu.

    Środki na wrażliwą skórę głowy można kupić zarówno w aptece, jak i w zwykłych sklepach z chemikaliami. Ich skład zwykle nie zawiera sztucznych perfum, parabenów i innych substancji toksycznych.

    Możesz użyć szamponu dla dzieci, ponieważ jest on najbezpieczniejszy dla delikatnej skóry dziecka, ale pamiętaj, że jesteś już dorosły i potrzebujesz poważniejszego podejścia w tej kwestii.

    Co więcej, szampon dla dzieci nie zawsze dobrze sobie radzi z oczyszczaniem włosów z pianek, pianek, żeli i tak dalej.

    Poniżej znajdują się najlepsze szampony, które dzień po dniu otrzymują pozytywne opinie i są skuteczne w zwalczaniu nadwrażliwości.

    Szampon jest odpowiedni do delikatnej pielęgnacji wrażliwej skóry głowy. Regularne stosowanie tego narzędzia zapewni Twojemu włosowi nowe życie, złagodzi swędzenie i łuszczenie.

    Według "Związku Alergów w Finlandii" to narzędzie absolutnie nie jest uczulające, nie zawiera substancji zapachowych i barwników.

    Delikatne oczyszczanie szamponem Sensitive jest odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlatego możesz bezpiecznie kupić to narzędzie dla całej rodziny.

    Dr.Jart + Cleansing Shampoo

    To profesjonalne narzędzie przywróci równowagę wodną skóry głowy, nadając jej świeżości.

    Ekstrakt mentolowy, mięta pieprzowa, olejek rumiankowy łagodzą dyskomfort i swędzenie w początkowej fazie leczenia tym szamponem.

    Poza faktem, że szampon przywraca zdrowie skórze głowy, aktywnie odżywia również zamki na całej długości, sprawiając, że cienkie i słabe włosy są mocne i nawilżone.

    Ekstrakt z aloesu, olej jojoba i pantenol promują szybki wzrost włosów.

    Szampon fitoaromatyczny Sisley

    Kolejne profesjonalne narzędzie, którego nie ma w aptece, ale tylko w wyspecjalizowanych sklepach. Delikatna formuła szamponu Sisley zapewnia delikatne oczyszczanie i pielęgnację uszkodzonej skóry.

    Przy regularnym stosowaniu zauważysz, jak skóra głowy staje się mniej podatna na czynniki zewnętrzne, takie jak stylizacja, czesanie i używanie produktów do stylizacji.

    Szampon Natura Siberica "Neutralny"

    Ta rosyjska marka zebrała już recenzje ze wszystkich punktów ogromnej Rosji. I wszyscy twierdzą, że te organiczne szampony naprawdę potrafią przywrócić włosom piękno i zdrowie.

    Szampon "Neutralny" został zaprojektowany specjalnie z myślą o wysokiej jakości myciu włosów i wrażliwej skórze głowy. Nie ma siarczanów, parabenów i barwników.

    Szampon Weleda Rosemary

    Szampon Weleda zawiera ekstrakt z rozmarynu, który jest w stanie normalizować funkcję gruczołów łojowych, dostosowując w ten sposób równowagę wodną skóry.

    Dzięki temu narzędziu pomożecie skórze stać się zdrowszą, wzbogacicie organizm w użyteczne witaminy, a także zredukujesz powstawanie łupieżu lub jego całkowite zniknięcie.

    Ta ocena przedstawia najpopularniejsze narzędzia, które zdobyły pozytywne opinie od konsumentów i profesjonalistów.

    W leczeniu wrażliwej skóry głowy warto skonsultować się z lekarzem, który poleci najlepszy produkt dla danego rodzaju włosów.

    Nie pozwól, aby takie problemy zbierały żniwo, ponieważ konsekwencje mogą być znacznie gorsze niż zwykłe swędzenie lub zaczerwienienie.

    Dbaj o swoje zamówienia i dbaj o nich na wszystkie możliwe sposoby.

    The Secret Dreamworld of Beautyholic

    Marzec 2015

    Przegląd naturalnych szamponów dla wrażliwej skóry głowy

    1. Weleda

    Rosemary Shampoo (Rosmarin-Shampoo)
    Szampon z rozmarynem "Weleda" ma szczególnie miękką formułę i nie zawiera sztucznych konserwantów. Przeznaczony do włosów przepracowanych. Ekstrakt ze skrzypu, bogaty w kwas krzemowy, wzmacnia strukturę i kształt włosów. Olejek rozmarynowy, mieszanka olejków eterycznych, rewitalizuje skórę głowy, normalizuje funkcję gruczołów łojowych, tworzy bazę odżywczą i poprawia krążenie krwi w korze włosów, co pomaga zmniejszyć powstawanie łupieżu.

    Chestnut Shampoo (Kastanien-Shampoo)
    Szampon z kasztanem "Weleda" jest idealnym narzędziem do intensywnej, ale delikatnej pielęgnacji włosów, przyczyniając się do ich aktywnego i zdrowego wzrostu. Szampon zawiera wyciąg z kasztanowca i mieszaninę naturalnych olejków eterycznych. Wspomaga głębokie oczyszczanie wszystkich rodzajów włosów, nadaje im delikatny aromat. Wzmacnia strukturę włosów. Włosy stają się zdrowe i lśniące, stają się posłuszne.
    Pomimo tego, że szampony są bardzo podobne zarówno pod względem konsystencji, jak i koloru, a nawet zapachu, podobał mi się kasztan mniej niż Rosemary. Wydawało mi się, że nie myje on włosów tak dobrze i nie dał takiej objętości. Ale wciąż, bardzo przyzwoity szampon.

    2. Aveda

    Przezroczysty, galaretowaty szampon o cudownym miętowym aromacie. Doskonale oczyszcza i odświeża skórę głowy. Pozostawia przyjemne uczucie chłodu. Dobry, łagodny, bardzo mi się podobał.

    Scalp Benefits Balancing Shampoo
    Zdrowe włosy zaczynają się od zdrowej skóry głowy. Oto nasza codzienna formuła do osiągnięcia tego: oczyszczenie do korzeni, usunięcie wszelkich zanieczyszczeń, stworzenie idealnego fundamentu dla zdrowych włosów.

    Przezroczysty, galaretowaty szampon, ale praktycznie bezwonny. Myje dobrze włosy. Bardzo neutralny.
    Generalnie jestem pod wrażeniem tej marki, chcę spróbować z nią czegoś innego.

    3. Logona

    Nie wiem dlaczego, ale spodziewałem się więcej od tego szamponu. Ma konsystencję przypominającą galaretkę, pachnie jak rozmaryn, ale nie jest tak ostry jak Weleda. Być może to nie jest szampon dla mojego problemu, chcę spróbować czegoś innego od nich, ponieważ łupież nie przeszkadza mi tak bardzo. Nieźle, ale bez entuzjazmu.

    4. Lavera

    SZAMPON BIO "Chaber"
    Zadaniem szamponu przeciwłupieżowego jest przywrócenie równowagi skóry głowy, zmniejszenie podrażnień i stworzenie warunków dla rozwoju pięknych i mocnych włosów. Cenny wysoce skuteczny ekstrakt z chabra eliminuje łupież, a ekstrakt z orzecha zapobiega jego pojawieniu się. Odświeżająca szałwia, hydrolizat oczaru wirginijskiego i rozmarynu koją skórę głowy, a lecytyna zapewnia delikatną pielęgnację. Ekstrakty z neem i alg pomagają przywrócić mikrokrążenie w skórze i mają łagodne działanie antybakteryjne, zapobiegając nawrotom łupieżu.

    Ten szampon ma już kremową konsystencję i subtelniejszy zapach. Ale nie bardzo podobały mi się jego właściwości oczyszczające - pod koniec następnego dnia moje włosy zwisają jak sople lodu. Chcę też wypróbować Orange Shampoo, są chwalone, żeby mieć kompletny pomysł.

    5. Zielona energia organiczna

    Mam szampon z serii La Récolte des Fleur d'Oranger (dzika linia pomarańczowa)
    Naturalne składniki organiczne, olejki eteryczne głęboko przywracają, odżywiają i nawilżają osłabione włosy. Ekstrakty z dzikiej pomarańczy, cytryny i granatu przyczyniają się do długotrwałego zachowania koloru włosów, czyniąc je miękkimi i błyszczącymi. Nadaje się do codziennego użytku.

    I naprawdę to lubię. W przeciwieństwie do większości, jest to doskonała pianka, ma przyjemny, dyskretny aromat. I ogólnie, z wszystkich moich zalet, które lubię. Chcę wypróbować kolejną ajurwedę i maskę, olejek do włosów i peeling ciała.

    6. Madara

    7. Sexy włosy

    Szampon z Czekoladowym Soymilkiem
    Białka sojowe głęboko wnikają i odżywiają włosy, przywracają miękkość, elastyczność i połysk. Wyciąg z rumianku nawilża i zmiękcza włosy, sprawiając, że stają się gładkie. Brak siarczanów i ochrona przed promieniami UV pozwala zachować i zapobiegać blaknięciu kolorowych włosów. Nowy uwodzicielski zapach czekoladowego mleka.

    Tak, to nie są organiczne, ale profesjonalne kosmetyki, ale ten szampon nie zawiera agresywnych składników drażniących skórę głowy. Pachnie naprawdę czekoladowym mlekiem! Przyjemnie, kremowo, z przyjemnością go używam. Jedyny minus - włosy szybko brudzą.

    8. Korres

    Ryżowe białka i oligoelementy, tonowanie
    Szampon tonizujący Korres "Białka ryżowe i pierwiastki śladowe" są przeznaczone do cienkich i łamliwych włosów. Przywraca energię komórkom skóry głowy, przywraca łamliwe włosy. Zmniejsza wypadanie włosów i ich przekrój, wzmacnia trzon włosa i chroni je, czyniąc je mniej łamliwymi.

    Dla mnie - nie. Nie wiem nawet, co o nim napisać. Bez zapachu, bez koloru, bez efektu. Ani dobry, ani zły.

    9. FLORAME

    Szampon przeciwłupieżowy
    Kompleks olejków eterycznych i roślinnych wyciągów BIO z czerwonego jałowca, drzewa herbacianego, cedru i eukaliptusa, oczyszcza, przywraca prawidłową równowagę skóry i łagodzi skórę głowy. Ta naturalna formuła zapewnia bardzo delikatne mycie włosów tak często, jak to konieczne. Twoje włosy stają się zdrowe, lekkie i lśniące.

    Została zaczerpnięta z łupieżu dla męża. Radzi sobie z tym zadaniem w dniu 4. Ale czasami go używam. Ładny neutralny szampon. Jego zapach jest dziwny. Pomimo całkowicie naturalnego składu, dla mnie ten szampon pachnie jak... wybielaczem)

    10. Kosmetyki Lebel

    Jest to również marka profesjonalna, ale kompozycja nie zawiera agresywnych składników detergentów, zwłaszcza że szampon wykonał swoją pracę dla osób powyżej 5 roku życia.

    Cool Orange Shampoo
    Skutecznie i delikatnie oczyszcza skórę głowy i włosy.
    Usuwa uporczywy brud.
    Dobre odświeżenie.
    Odżywia i nawilża.
    Stymuluje wzrost nowych włosów.
    Zapobiega pochłanianiu zapachów przez włosy.
    Chroni przed UV (SPF 10)

    To jeden ze stałych liderów mojej łazienki. Dobry dla wszystkich wskaźników. Odświeża, chłodzi, koi, wygodne opakowanie z dozownikiem. Włosy zachowują świeżość i zapach przez długi czas... Cud, nie szampon.

    Miej męża Szampon cyprysowy dbający o wrażliwą, suchą skórę głowy z japońskim olejem cyprysowym.
    Walczy z suchym łupieżem.
    Łagodzi stany zapalne, podrażnienia i swędzenie.
    Walczy z wypadaniem włosów.
    Zalecane dla mężczyzn.
    Pobudza odnowę komórek, normalizując ich aktywność.
    Chroni przed promieniowaniem UV (SPF 15).

    Również bardzo dobrze.

    11. Absolutnym outsiderem mojej listy jest Dr.Hauschka

    Szampon "Apricot and Sea Buckthorn" Dr.Hauschka (Aprikose Sanddorn Shampoo) - do włosów suchych i zniszczonych.

    12. Chciałbym wspomnieć o innym szamponie, który po prostu mnie uratował.

    Tak, w kompozycji jest wiele naturalnych składników, ale jest mało prawdopodobne, aby były naturalne. Ale tak naprawdę działa, w przeciwieństwie do profesjonalnych i luksusowych współpracowników do delikatnej skóry głowy, których próbowałem. Szczególnie dobrze w połączeniu z płynem z tej samej serii.
    To jest linia Rene Furterer Astera.
    Ten mleczny szampon o tłustej konsystencji łagodnie oczyszcza i zmiękcza podrażnioną skórę głowy, nadaje połysk i łamliwość połysku włosów oraz objętość. Kojące szampon ma neutralną kwasowość, która jest dobrze tolerowana, co pozwala na delikatne mycie włosów tak często, jak to konieczne i sprzyja lepszemu czesaniu. włosy.

    Mam nadzieję, że informacje będą przydatne dla kogoś)

    Szampon do wrażliwych skórek głowy

    Filorga Hydra-Hyal - nawilżona, wygładzona skóra błyszczy młodością!

    Brands- G

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    GiGi - połączenie naturalnych składników i produktów wysokiej biotechnologii

    Marki- H

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Wiodące laboratorium profesjonalnych kosmetyków w Izraelu

    Koreańskie kosmetyki do pielęgnacji twarzy i ciała

    Marki- I

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Powiedz "cześć" swoim nowym asystentom - rewolucyjnym spiralnym elastycznym opaskom - bransoletkom do włosów

    Brands- J

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Wypróbuj najwyższej jakości japońskie maski z tkaniny.

    Johnny's Chop Shop to stylowa linia kosmetyków dla facetów, którzy chcą wyglądać świetnie!

    Brands- K

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Energia roślinna dla piękna włosów

    Marki- L

    Brands- M

    POPULARNE TOWARY

    Brands- N

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Nuxe - optymalne połączenie naturalnych składników, wydajnych technologii i luksusowych tekstur.

    Dermatokosmetyki do pielęgnacji i kombinowanego leczenia cery tłustej i młodzieńczej

    Marki - O

    POPULARNE TOWARY

    Marki- P

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Balsamy do suchych, popękanych i podrażnionych ust i skóry

    Marki Q

    POPULARNE TOWARY

    Brands- R

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Rewolucja w świecie szamponów - jakościowo nowa kompozycja w zaawansowanym technologicznie opakowaniu próżniowym

    Brands- S

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Kod skóry - Kod dla zdrowej, pięknej skóry

    Marki- T

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Niezawodne produkty dermokosmetyczne do pielęgnacji skóry noworodków, dzieci i dorosłych

    TONY MOLY to miska wypełniona stylem i pięknem.

    Brands- U

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Uriage - Hyseac - Twój idealny zabieg dla skóry problemowej 01.11.2017

    Marki - V-Y

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    Weleda nawilżające balsamy do ust otulają usta blaskiem naturalnego piękna!

    Wzmacniające działanie przeciw oznakom starzenia

    Marki AZ

    POPULARNE TOWARY

    Interesujące

    KORA - połączenie naturalnych składników z najnowszą technologią

    Marki od 0 do 9

    POPULARNE TOWARY

    1. Recenzje
    INFORMACJE ZWROTNE
    CENTRUM SKÓRY ZDROWOTNEJ
    Recenzje łagodnego fizjologicznego szamponu do wrażliwej skóry głowy 400 ml (La Roche-Posay, Kerium)

    Olga Ivanova Novosibirsk | 17.01.2017 |

    Łagodny fizjologiczny szampon do wrażliwej skóry głowy Kerium 400 ml (La Roche-Posay, Kerium)

    Wnioski: Zapach bardzo - dyskretny, lekki, przyjemny. Na moich włosach dobrze piana. Podczas stosowania nie powoduje łupieżu, swędzenia, pieczenia. Skóra głowy i włosy pozostają dłużej czyste. Bardzo mi się podobało. Zawsze będę używał. Polecam.

    Inna Jakucja 07.02.2016

    Wydajność, ocena 5

    Cudowny szampon! Kupiłem różne szampony i żaden z nich nie pasował do mnie jak Kerium. Bez swędzenia i łuszczenia! Jestem zachwycony. Jedyne, co było niezwykłe - słabe pianki. Ale to są takie drobnostki.

    Ocena tekstury 5

    Gruby, przezroczysty szampon. Zapach jest całkiem przyjemny.

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Zużycie jest normalne. Jak standardowy szampon.

    Wnioski: Przyzwoity produkt. Dotarło do mojej wrażliwej skóry, na pewno kupię ją ponownie.

    Malysheva Ekaterina Murmansk | 19.02.2016

    Wydajność, ocena 5

    Doskonały szampon, nie wysusza skóry głowy, skóra przestała się złuszczać. Korzenie włosów nie brudzą się tak szybko.

    Ocena tekstury 5

    Tekstury helu, dobrze się pieni i rozprzestrzenia przez włosy

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Duża butelka, wystarczająca na kilka miesięcy

    Wnioski: Doskonały wybór, używamy całej rodziny.

    Wydajność, ocena 5

    Świetny szampon dla osób o wrażliwej skórze głowy. Ten produkt oparty jest na wodzie termalnej, którą lubię. Szampon dobrze myje. Nie powoduje swędzenia.

    Ocena tekstury 5

    Żelowa konsystencja o przyjemnym zapachu.

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Ekonomiczne. Piana dobrze

    Wnioski: Ma dużą objętość.

    Milanovskaya Elena Moscow | 26.12.2015

    Wydajność, ocena 5

    Zdrowa skóra głowy i zdrowe włosy są wynikiem długotrwałego stosowania tego szamponu! Brak chemii, mieszki włosowe są zdrowe, więc włosy są również zdrowe, lśniące i elastyczne! Mój mąż stracił łupież z tego szamponu. Próbowałem zmienić - łupież natychmiast powraca. Włosy dziecka są doskonale wchłaniane. Znalezienie doya całej rodziny. Minus - koszt.

    Ocena tekstury 5

    Delikatny zapach, płynna konsystencja / pienienie powinny znajdować się w dłoniach!

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Zużycie zależy od stopnia zanieczyszczenia głowy.

    Wnioski: Ulubiony szampon)

    Olga Kladchenko Taganrog | 12.04.2015

    Wydajność, ocena 4

    On myje włosy i nie powoduje alergii, może to wszystko. Jednak w przypadku alergii, która jest trudna do znalezienia szamponu - i to dużo. Ale nie oczekuj efektu profesjonalnych szamponów.

    Ocena tekstury 5

    Przezroczysty, gęsty żel o delikatnym przyjemnym zapachu

    Rentowność / wydatek, ocena 4

    Włosy tłuste są nieekonomiczne, nadają się raczej dla dziecka lub włosów suchych.

    Wnioski: Jest odpowiedni dla wrażliwej skóry głowy, ale ja już jej nie wezmę, wybiorę inne sposoby. Nawiasem mówiąc, podstawą do prania w nim jest laurylosiarczan sodu, należy zwrócić uwagę na tych, którzy nie mogą go używać po farbowaniu włosów.

    Kuzmina Olga Czeboksary | 10/10/2015 |

    Wydajność, ocena 5

    Najbardziej skuteczny szampon, z którego korzystałem.

    Ocena tekstury 5

    Przezroczyste, średnio spienione

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Bardzo oszczędny, zwykle mam szampon przez 1,5 miesiąca, to już 2 i tylko pół

    Wnioski: Najlepszy szampon w mojej opinii dla wrażliwej skóry głowy. Wcześniej cieszył się L'Oreal, Londa, prowadził. Jest to lepsze, po 2 miesiącach świąd całkowicie zniknął.

    Popova Tatyana with. Belozerskoye | 23.08.2015 |

    Wydajność, ocena 5

    Nie podobał mi się szampon, źle się myje, ilość łupieżu wzrasta, ale nie ma podrażnienia.

    Ocena tekstury 5

    żel, przezroczysty, dobrze się pieni

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    ponieważ nie płuczę go raz, używam go dwukrotnie, natężenie przepływu jest powyżej średniej

    Wnioski: Już go nie kupię, bo nie podrażnia skóry głowy, powoduje łupież i zwiększa wydzielanie sebum.

    Alla Kornilova Perm | 08.10.2015 |

    Wydajność, ocena 1

    Zwykle używam tylko jednego szamponu do wrażliwej skóry głowy z rynku masowego. Każdy inny szampon powoduje swędzenie i łuszczenie. Jako eksperyment wypróbowałam ten szampon. Reakcja była jak zwykle na każdym innym szamponie - obieraniu, swędzeniu. Włosy zaczęły mocno opadać. Chociaż szampon jest "miękki" i "dla wrażliwej głowy", nie pasował do mnie w ogóle.

    Tekstura, ocena 3

    Żel o lekkim zapachu. Wydaje się zbyt płynny.

    Rentowność / wydatek, ocena 3

    Ponieważ tekstura jest zbyt płynna (dla mnie), nie jest bardzo ekonomiczna.

    Wnioski: Nie mogę powiedzieć nic dobrego, ale nic złego. Produkt po prostu nie pasował.

    Leneva Irina Moskwa | 07/16/2015 |

    Wydajność, ocena 5

    Kupiłem ten szampon dla moich córek, jeszcze tego nie próbowałem. Dziewczyny myją dobrze włosy. Włosy nie elektryzują, dobrze się czeszą

    Ocena tekstury 5

    Przezroczysty żel o dyskretnym zapachu.

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Zużycie dla mnie jest standardem. Dla dwóch dziewczynek wystarcza na około dwa miesiące.

    Wnioski: Kupuj więcej.

    Lukyanenko Svetlana Voronezh | 07.02.2015 |

    Wydajność, ocena 5

    Paliły skórę głowy farbą, doszło do silnego swędzenia, łupieżu, zaczerwienienia, zacieśnienia skóry. Przez dwa miesiące korzystania ze stałej, dwa razy w tygodniu, dwa razy z mydłem, problem zniknął.

    Ocena tekstury 5

    Tekstura jest lekka, szampon mydlany jest bardzo zły, co wskazuje na brak siarczanów i silikonów. Czyści po raz drugi, by pić, nie przesadnie. Zapach nieprzyjemny, przyjemny, świeży.

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Szampon jest bardzo ekonomiczny, trzecia została wydana w ciągu dwóch miesięcy.

    Wnioski: Szampon całkowicie uzasadnia swoją nazwę, ale nadal uważam, że powinno to rozwiązać problem i przejść w szafie aż do jesieni, gdy nie ma wystarczającej witamin, może ja po dwóch miesiącach pokazały, że włosy nie wystarczy troska, chociaż skóra głowy była 100% wygodne. Myślę, że dla naturalnych włosów pasuje lepiej.

    Volodina Anastasia Moskwa | 26.06.2015

    Wydajność, ocena 5

    Mój mąż ma atopową skórę i lekarz zalecił ten szampon. 3-4 lat, wszystkie problemy z owłosieniem głowy zniknęły

    Ocena tekstury 5

    Rentowność / wydatek, ocena 5

    Dość ekonomiczna, wystarczająca dla mężczyzny

    Wnioski: ALE zawsze myję go 2 razy tłustą skórą głowy i nie nadaje objętości włosom. To znaczy, nie mogę sam tego użyć. Dlatego uważam, że warto go kupić tylko wtedy, gdy masz wrażliwą lub suchą skórę głowy.